درد مفاصل

درد مفاصل و دردهای عضلانی نشانه چه بیماری های مهمی هستند؟ و راه درمان آن چیست؟

مفاصل و عضلات از مهم‌ترین اعضای بدن هستند که حرکت بدون آن‌ها غیرممکن است. هر نوع آسیبی به این اعضای بدن مشکلات بسیاری به همراه دارد. به همین دلیل از بیماری‌های رایج در میان مردم درد مفاصل و عضلات است. در این مقاله دربارۀ بیماری‌های عضلانی و مفاصل و راه‌های پیشگیری و درمان آن‌ها خواهیم گفت. در ابتدا شناختی کلی از اعضای مهم بدن ارائه می‌کنیم.

 با ما همراه باشید.

درد مفاصل در قسمت های مختلف بدن

 عضله چیست؟

ماهیچه یا عضله به بافت‌هايی ليفی يا فيبری از بدن گفته می‌شود. دو سر باریک دارند و موجب حركت حيوان و انسان مي‌شوند. عضلات به ما کمک می‌کنند بایستیم و راه برویم. آن‌ها مخزن گليكوژن (شكل ذخيره‌اي قند) هستند. بدن به موقع از مخزن عضلات  برای سوخت و ساز استفاده می‌کند. عضلات 40 درصد وزن بدن را تشکیل می‌دهند، اعضای داخلی مانند روده‌ها، قلب و مثانه را فعال می‌کنند، بدن را حركت مي‌دهند، وضعيت قرارگيري آن را حفظ مي‌كنند. همچنین اعضاي داخلي مثل قلب، روده‌ها و مثانه را به كار می‌اندازند.

مفاصل در بدن چه می‌کنند؟

مفصل محل اتصال دو یا چند استخوان است که در کنار هم حرکت می‌کنند و روی هم می‌لغزند. روی سطح استخوان لایه‌ای از غضروف مفصلی است. این غضروف حرکت مفصلی را راحت‌تر می‌کند. به پردۀ بافتی ضخیم اطراف مفصل، کپسول مفصلی می‌گویند. در سطح درونی کپسول، بافتی به نام پردۀ سینوویال پوشیده شده که کارکرد آن ترشح مایع مفصلی لزج و لیز است که سطوح مفصلی را لغزنده‌تر می‌کند و سلول‌های غضروفی را تغذیه می‌کند.

درد مفاصل زانو، علل و درمان آن

مشکلات شایع مفاصل و دردهای عضلانی

خشکی مفصلی

گاهی مفصل انعطاف خود را از دست می‌دهد و حرکت آن به‌راحتی انجام نمی‌شود. در این حالت مشکل خشکی مفصل اتفاق افتاده است.

دلایل خشکی مفصل عبارت‌اند از:

آرتریت، که علت‌های اصلی آن عبارت‌اند از: آرتروز یا استئوآرتریت، روماتیسم مثل آرتریت روماتوئید، تب روماتیسمی، اسپوندیلیت انکیلوزان و…، نقرس، عفونت مفصلی و تومورهای داخل یا اطراف مفصل، گیرکردن استخوان یا غضروفی آزاد در درون مفصل، گیر کردن یک مینیسک پاره‌ شده در داخل مفصل، بدجوش خوردن یک شکستگی داخل مفصلی و ایجاد سطوح ناهموار در سطح مفصل، استخوان‌سازی نا‌به‌جا در بافت‌های اطراف مفصل، کم‌شدن انعطاف یا کوتاه شدن بافت‌های اطراف مفصل.

بی‌حرکتی طولانی‌مدت مفصل که به کوتاه‌شدن بافت‌های نرم اطراف آن مانند عضلات، تاندون‌ها، رباط‌ها و کپسول مفصلی کوتاه منجر می‌شود. در این حالت مفاصل خاصیت کش‌سانی و انعطاف‌پذیری را از دست می‌دهند. این تغییرات به خشکی مفصلی منجر می‌شوند. پس حرکت ندادن طولانی مدت هر مفصلی به هر علتی می‌تواند موجب خشکی مفصل شود.

راه های درمانی درد مفصلی

ورم مفصل

به بزرگ‌شدن و افزایش حجم مفصل، ورم مفصل می‌گویند. به‌دنبال افزایش مایع مفصلی یا بزرگ‌شدن بافت‌های اطراف مفصل ایجاد می‌شود. دلایل افزایش مایع مفصلی عبارت‌اند از: پارگی رباط، بافت سینوویوم، شکستگی استخوان، ضربه، خونریزی درون مفصل و… .

ساییدگی مفصل یا آرتروز

 ساییدگی مفصلی یکی از روندهای طبیعی افزایش سن است. در سنین مختلف شروع می‌شود و شدت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد، که عبارت‌اند از: ژنتیک، اضافه‌وزن، عفونت‌های قبلی مفصل، فعالیت شدید یا انجام ورزش‌های خاص. همچنین آرتروز بیشتر در زنان دیده می‌شود.

دردهای عضلانی نگران‌کننده

ممکن است بعد از یک جلسه ورزش سنگین در عضلات خود گرفتگی و درد احساس کنید. معمولاً این‌گونه دردها در طی یکی‌ دو روز و در نهایت دو هفته از بین می‌روند. اما اگر درد بیش از این زمان طول بکشد یا ویژگی‌های خاصی داشته باشد باید به پزشک مراجعه کرد؛ چون ممکن است نشانۀ یک بیماری باشد. بیماری‌هایی که نشانۀ بارز آن‌ها درد عضلانی است عبارت‌اند از:

فیبرومیالژیا

احساس درد سراسری در بدن، حساسیت بدن نسبت به تماس فیزیکی، مشکلات خواب و خستگی.

آرتروز

آرتروز فقط روی مفاصل تاثیر نمی‌گذارد. گاهی درد باعث واکنش طبیعی بدن می‌شود که انقباض و گرفتگی است.

عفونت

درد همراه با قرمزی یا التهاب نشانۀ عفونت است.

لایم

این بیماری به خاطر گزیدگی از یک نوع کنه ایجاد می‌شود. نشانه‌های اولیۀ آن تب آنفلوآنزا، خستگی و خشکی گردن و احساس درد است.

رابدومیولیز

نشانه‌های آن خشکی و درد و ضعف عضلات و احساس درد در تماس فیزیکی است. به دنبال ورزش‌های سخت مانند کراس فیت‌ به وجود می‌آید. باعث تخریب بافت عضله، ترشح میوگلوبین در خون و در نهایت آسیب به کلیه‌ها می‌شود.

بیماری‌های‌ التهابی

معمولاً در سن بالا دیده می‌شود. دردناک و خشک‌شدن بازو، گردن، و پشت و ران‌ها ممکن است نشانۀ یک بیماری التهاب عضلانی مثل پلی‌میالژی روماتیکا شود.

آنفولانزا

تب و لرز، درد عضلات، تعریق، سردرد، خستگی، گرفتگی بینی و گلودرد.

لوپوس

درد عضلانی میان آرنج، گردن، زانو یا مفصل ران ممکن است نشانۀ بیماری خود ایمنی لوپوس باشد.

پیشگیری از بیماری‌های مفاصل و دردهای عضلانی

شاید بهتر باشد پیش از آنکه دربارۀ درمان دردهای مفاصل و عضلات بدانیم به این موضوع توجه داشته باشیم که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. می‌توانیم با تغییر سبک زندگی احتمال ابتلا به این مشکلات را کمتر کنیم.

در ادامه به برخی از مواردی که در پیشگیری از ابتلا به دردهای مفاصل و عضلات موثر است، اشاره می‌کنیم:

رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، غلات، لبنیات، حبوبات و میوه‌ها و خوراکی‌های سرشار از ویتامین‌ها و کلسیم، مانند گوجه‌فرنگی و پرتغال

ورزش‌های روزانۀ سبک و منظم مانند دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی، ایروبیک و شنا

رعایت شکل صحیح نشستن و راه‌ رفتن، پرهیز از حرکات ناگهانی و برداشتن بارهای سنگین به شکل نادرست

درد مفاصل چیست و بهترین درمان های آن

درمان دردهای عضلانی و درد مفاصل

درمان بیماری‌های مفصلی و دردهای عضلانی با توجه به شدت و نوع این دردها به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود. معمولاً پزشکان برای این‌گونه دردها فیزیوتراپی تجویز می‌کنند. شناخت بیماران نیز از درمان این دردها در همین اندازه است. اما روش‌های متفاوتی برای درمان این دردها وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

درمان خانگی

مانند گرم‌ کردن ناحیۀ دردناک، استفاده از کیسۀ یخ برای دردهایی که با التهاب همراه است، قراردادن مفصل آسیب‌دیده بالاتر از سطح قلب.

کاهش وزن

کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش یکی از راه‌ حل‌های درمان دردهای عضلانی است؛ باعث قدرت عضلات و انعطاف‌پذیری آن‌ها می‌شود.

فیزیوتراپی

این روش دردهای عضلانی و مفصلی را کاهش می‌دهد و از ابتلای دوباره به درد جلوگیری می‌کند.

درمان موضعی

این درمان معمولاً با پماد فلفل انجام می‌شود. پمادی که حاوی کپسایسین است، در موضع درد اندورفین آزاد می‌کند که درد را تسکین می‌دهد. در این درمان از مواد دیگری حاوی سالیسیلات و منتول هم استفاده می‌شود.

داروها

معمولاً برای دردهای خفیف از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ‌(NSAID) مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن استفاده می‌شود. برای درمان دردهای خفیف و شدید، معمولاً داروهای مهارکننده (‌COX-2) یا مخدر استفاده می‌شود.

تزریق دارو

در صورتی که درمان‌های گفته‌شده درد را کاهش ندهند از روش تزریق استروئید استفاده می‌شود. این روش عوارضی دارد و فقط باید با توصیۀ پزشک انجام شود.

آرتروسکوپی

در این روش جراح لوله‌ای کوچک مجهز به دوربین فیبر نوری را زیر پوست محل مفصل وارد می‌کند. به این صورت محل دقیق آسیب را شناسایی می‌کند. در نهایت تشخیص می‌دهد که بیمار به جراحی نیاز دارد یا خیر.

تعویض مفاصل

اگر هیچ روش درمانی باعث بهبودی نشود و بیمار تحت فشار باشد مفصل با اشعۀ ایکس بررسی می‌شود. آرتروسکوپی انجام می‌شود. مفصل آسیب‌دیده با مفصلی مصنوعی از جنس پلاستیک، فلز یا هر ترکیب دیگری تعویض می‌شود. این مفصل 10 سال یا بیشتر پاسخگوی نیاز بیمار است.

مکمل‌های عضروف‌ ساز مانند گلوکزامین و کندرویتین که حتماً باید با مشورت پزشک استفاده شوند.

درمان‌های جایگزین

روش‌های درمانی جایگزین بسیاری برای دردهای مفصلی و بیماری‌های عضلانی وجود دارد. از جملۀ آن‌ها می‌توان به تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، طب سوزنی، یوگا، استفاده از داروهای گیاهی و روش‌های طب سنتی اشاره کرد.

بیماری های مفصلی

درمان درد مفاصل و دردهای عضلانی با طب مکمل

در کلینیک دکتر سریتا پزشکان مجرب و مورد تایید مراکز علمی معتبر حضور دارند. آن‌ها از روش‌های درمانی طب مکمل برای تسکین و درمان دردهای عضلانی و درد مفاصل استفاده می‌شود.

پزشکان این مرکز در محیطی آرام و کاملاً بهداشتی فعالیت می‌کنند، مشکلات مراجعه‌کنندگان را در زمینۀ دردهای عضلانی و مفصلی برطرف می‌کنند؛ با استفاده از روش‌های مختلف در زمینه‌های تخصصی خود مانند طب سوزنی، ماساژ درمانی، زالو درمانی و… .

برای استفاده از خدمات دکتر سریتا

می‌توانید هر روز از ساعت 9 صبح تا 19 با شماره تلفن‌های  7-88207836-021 و یا 88174700-021 تماس بگیرید.

و یا از طریق فرم دریافت مشاوره آنلاین، شماره تماس خود را ثبت کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

تماس با ما

شما کاربران گرامی می توانید از دیگر خدمات درمانی طب سنتی مانند ماساژ درمانی ، فصد خون ، زالو درمانی ، حجامت ، بادکش ، فصد خون ، دکتر طب سنتي ، و … بهره‌مند شوید.  کلینیک دکتر سریتا نیز به عنوان مرکز طب سنتی آماده ارائه خدمات رسانی به شما مشتریان عزیز می باشد. 

تماس با دکتر سریتا

برای استفاده از خدمات دکتر سریتا می‌توانید هر روز از ساعت 9 صبح تا 19 با شماره تلفن‌ تماس 88174700-021 بگیرید.

و یا از طریق فرم دریافت مشاوره و ویزیت آنلاین، شماره تماس خود را ثبت کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

دسته بندی ها

دسته

فهرست