فصد یکی از راههای درمانی در طب سنتی است که برای تسکین بسیاری از دردها و بیماریها از آن استفاده میشود. مانند بسیاری از روشهای درمانی طب مدرن، باید با آگاهی کامل از شرایط و عوارض فصد خون، به سراغ این درمان برویم، همچنین انتخاب درمانگر و کلینیک مناسب برای انجام این عمل بسیار مهم است. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا این تمهیدات را مرور کنیم و یک کلینیک معتبر و حرفهای برای انجام فصد خون را به شما معرفی کنیم.
فصد، اضطرار است یا اختیار؟
در طب سنتی، باتوجه به شرایط بیمار میتوان فصد را اضطراری یا اختیاری در نظر گرفت. در فصد اضطراری هر وقت از روز یا شب که نیاز باشد فصد انجام میشود. اگر بیمار با غلبه طبع دموی روبرو باشد، متناسب با میزان پرخونی و قدرت بدنی بیمار از او خون گرفته میشود. اگر بیمار کودک باشد معمولاً بهجای فصد برای او حجامت انجام میشود و اگر قدرت بدنی بیمار کم باشد این عمل را در چند نوبت و با احتیاط کامل انجام میدهند.
شرایط و عوارض فصد خون
در مواردی که اضطراری برای فصد وجود ندارد ،همچنان فصد خون باید تحت نظر پزشک متخصص طب سنتی صورت گیرد، همچنین بهتر است شرایط و عوارض فصد خون را بدانیم تا با آگاهی و دقت نظر به سراغ این درمان برویم. چند مورد از این شرایط را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
1- اگر سردی مزاج وجود دارد
طبع بلغمی در این افراد غالب است و مقدار خون، کم است.
2- در مناطقی با آب و هوای بسیار سرد
سردی هوا باعث غلظت و کاهش حجم خون میشود و با انجام فصد، این سردی در بدن نفوذ میکند.
3- درد شدید
وجود درد شدید در ناحیهای از بدن باعث تحلیل قوای روحی میشود، پزشکان طب سنتی دریافتهاند که فصد خون در این زمان موجب افزایش درد میشود و تضعیف روحیه را به همراه دارد. اما اگر احتمال التهاب و ورم در ناحیه دردناک وجود داشته باشد، با در نظر داشتن شرایط و عوارض فصد خون، این عمل را انجام میدهند.
4- بعد از حمام، استخر یا سونا
انجام فصد در این زمان موجب تضعیف قوای بدن میشود.
5- بعد از رابطه جنسی
نباید عمل فصد خون را بعد از برقراری رابطه جنسی انجام داد.
6- سن کمتر از 14 سال
یکی از موارد مهم درباره شرایط و عوارض فصد خون، مسأله سن است. در سنین کمتر از 14 سال، بدن در سن رشد است و غلبه بلغم وجود دارد، در این حالت انجام فصد میتواند موجب جلوگیری از رشد شود. اگر با توجه به شرایط و عوارض فصد خون، باز هم دلیل محکمی برای فصد وجود داشته باشد و همچنین بدن فرد قوی و عروقش پرخون باشد، میتوان به آهستگی فصد را انجام داد تا بدن به آن عادت کند و بیضرر باشد.
7- سالمندان
در این سنین خون کمتر تولید شده و بدن ضعیف میگردد. اگر ضرورت شدید و قوای بدنی مناسب وجود ندارد، میتوان از انجام فصد خون صرف نظر کرد.
8- افراد لاغر و کم خون
افراد لاغر کم خون را در طب سنتی به دو دسته تقسیم میکنند:
الف) اگر خون بدن کم باشد و نتوان فصد را انجام داد.
ب) اگر خون بدن زیاد باشد و به همین دلیل بدن آن خون را مصرف نکند و تجمیع خون در بدن موجب لاغری شود. در چنین اشخاصی برای کاهش حرارت خون در بدن، عمل فصد را انجام میدهند.
9- افراد چاق
افراد چاق را در طب سنتی به دو گروه تقسیم میکنند:
الف) چاقی گوشتی: در این مورد بدن تنومند و گرم است و طبع دموی غالب است، در این حالت فصد میتواند مفید باشد.
نکته مهم این است که در این شرایط هم ممکن است فصد باعث خالی شدن عروق شود، پس باید این عمل را با احتیاط کامل انجام داد.
ب) چاقی چربی: در این مدل از چاقی، بدن سست و نرم است، طبع بلغمی غالب است و بهتر است فصد صورت نگیرد.
10- افراد زردپوست، سفید پوست و کم خون
برای در نظر داشتن شرایط و عوارض فصد خون، زردی پوست را در طب سنتی به دو دسته تقسیم میکنند:
الف) زردی پوست بر اثر کم خونی بدن بعد از بیماری و در نقاهت، در این شرایط فصد توصیه نمیشود.
ب) زردی پوست بر اثر زیاد بودن خون در بدن، وقتی که خون غلیظ است، به راحتی به سمت پوست نمیآید و موجب زردی میشود. در این شرایط انجام فصد به منظور تعدیل خون توصیه میشود.
11- افراد دارای بیماریهای مزمن
بیمار بودن برای مدت طولانی میتواند موجب سوءهاضمه شود، در این حالت انجام فصد توصیه نمیشود مگر آنکه فساد خون باعث بیماری شده باشد. تشخیص این امر برعهده پزشک طب سنتی است. اگر خون غلیظ و تیره باشد باید مقدار کمی از آن خارج شود و اگر خون روشن و رقیق باشد باید از ادامه تخلیه آن، جلوگیری کرد.
12- در حالت سیری معده از غذا یا پر بودن روده از فضولات
در صوررت وجود چنین شرایطی، ممکن است مواد زائد به سمت عروق خونی کشیده شود و موجب گرفتگی و انسداد در رگها شود. شرایط و عوارض فصد خون در این حالت ایجاب میکند که ابتدا معده و روده تخلیه شود و پس از کمی استراحت دادن به بدن، فصد انجام شود.
13- کسانی که معده ضعیف یا غلبه صفرا دارند
کسانی که معده ضعیفی دارند، با معده خالی نباید فصد شوند. در چنین افرادی با در نظر داشتن شرایط و عوارض فصد خون، بهتر است قبل از انجام فصد کمی نان، مربای سیب، انار یا به (فاقد ترشی) خورده شود و شربتی مانند گلاب یا عرق نعناع همراه آن نوشیده شود.
اگر شخصی غلبه صفرا دارد، بهتر است با شکم خالی، کمی نان و سکنجبین و شربتهای ترش بخورد. پس از انجام فصد نیز آبِ کباب را بخورد و از غذاهای سنگین پرهیز کند.
14- در صورت مسمومیت یا گزیدگی
اگر فردی دچار مسمومیت یا گزش حیوانات شده نباید برای او فصد صورت گیرد. در برخی از شرایط خاص مثل گزش عقرب، زمانی فصد انجام میشود که مورد تأیید پزشک باشد.
15- بیمار بودن
اگر فرد دچار اسهال، استفراغ، بیخوابی شدید، خستگی مفرط یا… باشد، شرایط و عوارض فصد خون، مشکلات او را تشدید میکند.
معتبرترین کلینیک برای انجام فصد خون
همانطور که در متن اشاره شد، فصد خون باید توسط پزشک متخصص طب سنتی و در محیطی کاملاً بهداشتی صورت گیرد. پزشک معالج پیش از تجویز درمان باید شرایط و عوارض فصد خون را در مورد شما بهطور کامل بررسی کند تا سلامت شما در طول پروسه درمان تضمین شود.
کلینیک طب سنتی دکتر سریتا یکی از معتبرترین کلینیکها برای انجام فصد خون در تهران است. در این کلینیک پزشکان متخصصی که سالهاست در زمینه فصد درمانی و سایر روشهای طب سنتی تبحر دارند مشغول فعالیت هستند. کلینیک دکتر سریتا زیرمجموعه هولدینگ سلامت دکتر بانوکا است و در خیابان توانیر قرار دارد. برای تعیین نوبت انجام فصد خون یا ویزیت با پزشکان این مجموعه میتوانید با شمارههای درج شده در پایین صفحه تماس بگیرید. درمانگران این مجموعه پس از گرفتن شرح حال دقیق از مراجعین و با در نظر داشتن حالات و وضعیت روحی و جسمی بیماران، اقدامات درمانی را برای این افراد انجام میدهند. پس شما میتوانید با خاطری آسوده فصد خون را در این کلینیک انجام داده و برای حفظ و ارتقا سلامت خود با طب سنتی اقدام کنید.
برگرفته از کتاب اعمال یداوی فصد، حجامت، بادکش، زالو؛