کبد چرب

کبد چرب چیست؟ علائم کبد چرب و راه های درمان آن

یکی از بیماری‌های رایج در جامعۀ ما بیماری کبد چرب است. ماساژ درمانی این بیماری به دلایل مختلف از جمله تغییر عادت‌هایی غذایی و تمایل افراد به غذاهای چرب و آماده فراگیر شده است. ممکن است در هر سنی انسان را گرفتار کند. در این مقاله از این بیماری، نشانه‌ها و انواعش می‌گوییم.

با ما همراه باشید.

کبد چیست؟

قبل از اینکه دربارۀ مشکلات کبد چرب بخوانیم، بهتر است کبد را بشناسیم؛ بدانیم که چه اهمیتی در ساختمان بدنی ما دارد  حجامت و دقیقاً چه کاری انجام می‌دهد. کبد از مهم‌ترین اعضای بدن، بزرگ‌ترین اندام داخلی و بزرگ‌ترین غدۀ بدن انسان است. کبد یا جگر سیاه پشت دنده‌ها و در بالا و سمت راست معده (شکم) قرار دارد. کبد بیش از 200 وظیفۀ مهم در بدن دارد و اگر وظایفش را انجام ندهد در عرض یک روز مرگ در پی دارد.

وظایف کبد

در این‌جا سه وظیفۀ مهم کبد چرب اشاره می‌کنیم:

تولید صفرا

صفرا مایع گوارشی است که در کیسۀ صفرا ذخیره می‌شود. صفرا چربی‌ها را می‌شکند و به اسید چرب برای تغذیۀ بدن تجزیه می‌کند.

دفع سموم بدن و کمک به فرایند مواد غذایی

  غذا در معده و رودۀ باریک هضم و جذب می‌شود، از طریق دیوارۀ رودۀ باریک جذب خون می‌شود، به کبد می‌رود و به شکلی درمی‌آید که قسمت‌های مختلف بدن از آن استفاده کنند.

ذخیرۀ قند

کبد گلوکز (قند) خون را به صورت گلیکوژن ذخیره می‌کند. در زمانی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد گلیکوژن را به گلوکز تجزیه می‌کند و به جریان خون می‌فرستد.

یک نکتۀ جالب دربارۀ کبد این است که می‎تواند خود را احیا کند. یعنی آسیب‌هایی که دیده است را درمان کند و اندام‌هایش را از نو بسازد. به همین دلیل در پیوند کبد فقط بخشی از کبد اهداکننده کافی است.

کبد چرب چیست؟

یکی از مشکلات رایج کبد، بیماری کبد چرب است.

به‌طور طبیعی در کبد میزانی از چربی وجود دارد. اما اگر این چربی بیشتر از 5 تا 10 درصد باشد Fatty liver یا استئاتوز ایجاد شده است که به معنی جمع‌شدن چربی در کبد است. این بیماری درمان می‌شود اما بعضی اوقات ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد.

در بعضی مواقع باعث التهاب و زخم‌های کبدی می‌شود. در شدیدترین حالت به نارسایی کبدی منجر می‌شود.

دلایل بیماری 

از شایع‌ترین دلایل مبتلا شدن به این بیماری اعتیاد به الکل است. اختلالات متابولیک و بعضی از داروهای خاص هم به کبد چرب منجر می‌شوند. دلیل ابتلای افراد غیرالکلی به این بیماری کاملاً مشخص نیست.

برخی از عوامل احتمالی آن عبارت‌اند از: چاقی، فشار خون بالا، دیابت نوع دو، داروهایی مانند آسپرین، داروهای استروئیدی، تاموکسیفن و تتراسایکلین، بارداری، ویروس‌ها مانند ویروس هپاتیت A، مسمومیت، سوء تغذیه، کلسترول بالا، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کم‌کاری تیروئید، جراحی بای‌پس معده و…

علایم بیماری 

این بیماری معمولاً علایم مشخصی ندارد و بیماری خاموش شناخته می‌شود. این بیماری با روش‌هایی مانند آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. این آزمایش شامل این موارد است: تست عملکرد آنزیم‌های کبدی، آزمایش بافت‌های کبدی، تصویربرداری و اولتراسوند، ام آر ای و….

در صورتی که پیشرفت کند ممکن است چنین علایمی در فرد بروز کند:

  • آشکارترین نشانۀ بیماری کبدی زردشدن چشم‌هاست. کبد ماده‌ای زردرنگ به نام بیلی‌روبین را تجزیه می‌کند و امکان دفع آن را به وجود می‌آورد. وقتی کبد درست کار نکند و بیلی‌روبین را دفع نکند چشم‌ها زرد می‌شوند.
  • تورم شکم: تورم ناگهانی شکم که سریع خوب نشود احتمالاً چیزی فراتر از یک نفخ معمولی است. افزایش فشار در رگ‌های خونی اطراف کبد موجب جمع‌شدن آب در شکم می‌شود.
  • کبد بیمار باعث احساس خارش در سراسر بدن می‌شود که ممکن است به نمک صفرا مربوط باشد. تجمع صفرا موجب خارش می‌شود.
  • خستگی همیشگی یکی از نشانه‌های کبد بیمار است.
  • اضافه وزن از نشانه‌های بیماری کبد چرب غیرالکلی است به خصوص در افراد  میان‌سال که ممکن است به سیروز کبدی منجر شود.
  • سابقۀ خانوادگی بیماری کبدی احتمال ابتلا به آن را افزایش می‌دهد.
  • گیجی یا فراموشی
  • خستگی
  • کاهش وزن و یا کاهش اشتها
  • ضعف
  • تهوع
  • بزرگ شدن کبد
  • کاهش ماهیچه‌ها
  • خونریزی داخلی

انواع کبد چرب

کبد چرب سه نوع دارد:

 کبد چرب غیرالکلی

 کبد چرب الکلی

کبد چرب حاد بارداری

 غیرالکلی

زمانی که کبد نمی‎تواند چربی‌ها را بشکند و آن‌ها را در خود جمع می‌کند کبد، چرب می‌شود. در این حالت این مشکل به الکل ربطی ندارد. ممکن است به سیروز یا نارسایی کبدی منجر شود.

الکلی

 مصرف زیاد الکل باعث می‌شود کبد توانایی شکستن چربی‌ها را از دست بدهد. ادامۀ استفاده از الکل ممکن است به سیروز کبدی منجر شود.

بارداری

این نوع بیماری بسیار نادر است. جمع‌شدن چربی در کبد بسیار برای مادر و جنین خطرناک است. ممکن است به نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید یا خونریزی منجر شود. دلیل آن کاملاً مشخص نیست. احتمالاً با هورمون‌های این دوره در ارتباط است. علائم آن در ماه سوم بارداری دیده می‌شود. علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، درد در بالای سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی.

روش‌های درمان

این بیماری درمان قاطع و مشخصی ندارد. با پیشگیری و رعایت معیارهای سبک زندگی سالم قابل پیشگیری و درمان است. این درمان‌ها شامل توصیه‌های بهداشتی و پزشکی برای بهبود سلامت تغذیه و زندگی فرد و درمان‌های شیمیایی و دارویی هستند.

معمولاً توصیه‌های عمومی برای درمان کبد چرب عبارت‌اند از:

  • کاهش وزن
  • ورزش و افزایش فعالیت بدنی
  • کنترل دیابت و کلسترول خون
  • ترک مصرف الکل یا مصرف خودسرانۀ دارو
  • مصرف ویتامین E و سایر انواع ویتامین‌های آنتی‌اکسیدان

روش‌های درمانی بیماری کبد چرب

درمان این بیماری به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. یکی از آن‌ها درمان با روش‌های سنتی است. یکی از مهم‌ترین اقدامات برای پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب اصلاح تغذیه و در پیش گرفتن سبک زندگی سالم است. با گذشت سال‌ها و پیشرفت علم پزشکی در سال‌های اخیر رویکرد به درمان‌های سنتی در بسیاری از بیماری‌ها بیشتر شده است.

درمان کبد چرب به روش سنتی

روش‌های سنتی پیشگیری و درمان بیماری‌ها با دید کل‌نگر انجام می‌شوند. افراد با کمک این روش‌ها می‌توانند خود را از عوارض داروهای شیمیایی محفوظ نگه دارند. همچنین با خواص گیاهان دارویی و روش‌های تغییر سبک زندگی از مشکلات دیگرشان هم بکاهند.

پزشکان طب مکمل با روش‌های مختلف سنتی نگاهی همه‌جانبه به جسم بیمار دارند. آن‌ها تلاش می‌کنند مشکلات بیمار را با صرف هزینۀ معقول و توصیه‌های اثرگذار برطرف کنند.

درمان کبد چرب در کلینیک دکتر سریتا

در کلینیک دکتر سریتا پزشکان مجرب و مورد تایید مراکز علمی ایران و خارج از کشور حضور دارند. آن‌ها به مشکلات بیماران در زمینۀ کبد چرب رسیدگی می‌کنند. با توجه به مشخصات هر فرد بهترین توصیه و روش‌های دارویی و عملی درمان را به آن‌ها پیشنهاد می‌کنند.

 

 

برای استفاده از خدمات دکتر سریتا

می‌توانید هر روز از ساعت 9 صبح تا 19 با شماره تلفن‌های  7-88207836-021 و یا 88174700-021 تماس بگیرید.

و یا از طریق فرم دریافت مشاوره آنلاین، شماره تماس خود را ثبت کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

تماس با ما

شما کاربران گرامی می توانید از دیگر خدمات درمانی طب سنتی مانند فصد خون ، زالو درمانی ، حجامت ، بادکش ، فصد خون و … بهره‌مند شوید.  کلینیک دکتر سریتا نیز به عنوان مرکز طب سنتی آماده ارائه خدمات رسانی به شما مشتریان عزیز می باشد

تماس با دکتر سریتا

برای استفاده از خدمات دکتر سریتا می‌توانید هر روز از ساعت 9 صبح تا 19 با شماره تلفن‌ تماس 88174700-021 بگیرید.

و یا از طریق فرم دریافت مشاوره و ویزیت آنلاین، شماره تماس خود را ثبت کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

دسته بندی ها

دسته

فهرست