حتما بسیاری از طرفداران طب سنتی یک بار سوال حجامت بهتر است یا فصد خون و کدام یک از این راههای درمانی برای من مفیدتر است را از خود پرسیدهاند. در ادامه ضمن پاسخ به این سوال به کاربردها و نقاط ضعف و قدرت این روشها پرداخته و فصد و حجامت را با هم مقایسه میکنیم.
حجامت چیست؟
کلمه حجامت از ریشه حجم گرفته شده که به منظور برگرداندن حجم و وضعیت عضو به حالت طبیعی خود است. حجامت هم از بیماری پیشگیری میکند و هم میتواند بیماری را درمان کند. حجامت به وسیله ایجاد مکش روی پوست کار میکند، اگر این ایجاد مکش با تیغ زدن و خونگیری همراه باشد به آن حجامت مع الشرط گفته و اگر بدون خونگیری باشد حجامت بلاشرط نام میگیرد. برای روش حجامت همراه با تیغ زدن از واژه پاکی زدن نیز استفاده میشود.
تقسیم بندی دیگری که میتوان برای انواع حجامت ارائه داد گرم یا سرد بودن حجامت است. اگر با استفاده از آتش و ایجاد خلا ناشی از مصرف اکسیژن بادکش گذاشته شود حجامت گرم انجام شده و اگر به وسیله مکش از انتهای حجم و ایجاد خلا توسط دستگاه ساکشن باشد، حجامت سرد است.
قویترین و محبوبترین نوع حجامت، حجامت سرد همراه با تیغ زدن و خونگیری است. اما حجامت گرم همراه با تیغ زدن هم در مواردی چون حجامت پشت گوش و حجامت عضو سرمازده تجویز میشود.
حجامت چه کاربردهایی دارد؟
حجامت برای اشخاصی که علائم غلبه خون بر بدنشان وجود دارد تجویز میشود. تعدادی از این علائم شامل: سردرد و سنگینی سر، سرخی و گرگرفتگی صورت و گردن، تاری دید، خارش صورت و پیشانی، خنده فراوان، تورم لثه، خواب زیاد، دیدن خون و زخم در خواب و وجود خون در لثه است.
در این جا نکتهای وجود دارد که هرگاه مواد زایدی در یکی از اعضای بدن جمع شده باشد، ابتدا باید فصد صورت بگیرد سپس میتوان حجامت را انجام داد. همین طور در مواقعی که در اثر تجمع مواد اضافی رگهای بدن بزرگ شده و باد کرده باشد، باید ابتدا مواد زاید را از رگهای فرد بیمار خارج کرد و بعد از آن حجامت را انجام داد.
فصد با حجامت چه تفاوتهایی دارد؟
در ادامه به صورت موردی فصد و حجامت را با هم مقایسه می کنیم:
برتری های حجامت نسبت به فصد خون
-
- در حجامت چون خون از مویرگها خارج میشود قوت بدن کم نشده اما در فصد خون از وریدهای نسبتا بزرگی خارج میشود که میتواند در بدن فرد احساس ضعف ایجاد کند.
- در حجامت جوهر روح کمتر کم میشود، تصور غالب افراد این است که در حجامت از روح بدن کم نمیشود اما این تصور اشتباه است. در حین عمل فصد خون از تمام اعضای بدن کم میشود که در نتیجه روح هم کم خواهد شد. اما در حجامت فقط از عضو خاصی که مورد حجامت قرار گرفته خون خارج میشود که باعث میشود خون کمتری از روح سایر اعضا بدن کم شود و بیشترین روح از عضو مورد حجامت خارج شود. یکی از دلایل دیگری که باعث میشود در خون حجامت روح بیشتری از بدن خارج شود این است که خون حجامت خون نزدیک به هضم چهارم است که روح بسیاری در آن وجود دارد و بسیار به اعضای بدن نزدیک شده تا غذای اعضای بدن باشد. یک دلیل دیگر بیشتر بودن درد حجامت به خاطر تعداد بیشتر خراش ها نسبت به فصد است که باعث خروج بیشتر خون و روح از موضع مورد حجامت است.
- در حجامت یک عضو مورد هدف قرار میگیرد که باعث پاکسازی همان عضو میشود و برای پاکسازی موضعی مفید است اما در فصد همه اعضا هدف قرار میگیرند.
- در حجامت خونگیری از اعضا رئیسه صورت نمیگیرد بنابراین باعث ضعف نمیشود.
- پاکسازی نواحی پوست در حجامت بیشتر از فصد انجام میشود.
- در حجامت بالاتنه، ماده از بالاتنه فرد به پایین نمیریزد، اما در فصد کل بدن اینطور نیست.
- حجامت محدودیت سنی و به یک معنا بهترین فصل برای حجامت وجود ندارد یعنی در اکثر سنین و در بیشتر ماههای سال میتوان حجامت کرد و حتی برای افرادی که خون کمی دارند مثل کودکان هم مناسب است.
- حجامت باعث تنقیه خاص میشود.
نقاط برتری فصد خون نسبت به حجامت
- بر خلاف حجامت فصد باعث تنقیه عام میشود.
- فصد از اعماق بدن فضولات را خارج میکند و باعث پاکسازی میشود اما حجامت فقط نواحی اطراف پوست را پوشش میدهد.
- فصد خون کثیف و آلوده را خارج میکند بر عکس حجامت که خون صافتر و رقیقتر را خارج میکند که این موضوع باعث محدودیت این روش میشود چرا که برای بدنهای تنومند که خون غلیظ دارد، فایدهی کمی دارد.
حال که با بررسی تفاوتها و شباهتهای فصد خون و حجامت، نقاط ضعف و قوت این راههای درمانی طب سنتی را شناختیم، ما به شما کلینیک طب سنتی دکتر سریتا را معرفی میکنیم که یکی از تخصصیترین مراکز در زمینه طب سنتی است و تمامی خدمات مرتبط با طب سنتی مثل حجامت، فصد خون، زالودرمانی، ماساژ درمانی و… را توسط متخصصان با سابقه به علاقهمندان محترم ارائه میکند. این کلینک همچنین برای متقاضیان امکان ویزیت آنلاین و حضوری زیر نظر بهترین پزشکان طب سنتی ایران را فراهم کرده است.
برگرفته از کتاب اعمال یداوی (فصد، حجامت، زالو، بادکش)؛